5 feiten le marche

5 dingen die je misschien nog niet wist over Le Marche

1) Milaan staat dan wellicht bekend als de modestad van Italie, maar wist je dat het overgrote deel van de productiefaciliteiten van deze designermerken zijn gevestigd in Le Marche? Dit geldt met name voor de lederindustrie. Denk hierbij aan merken zoals Tod’s en Polotrona Frau.

2) Le Marche lijkt wat betreft haar klimaat en landschap best wel op Toscane. Een groot verschil dat de meeste mensen echter niet weten is dat je vanaf de meeste plekken in Le Marche binnen een half uur de ene kant op eindigt op het strand, maar een half uur de andere kant op en je staat op de top van een berg. Dit maakt de unieke combinatie van wintersportvakanties en zomervakanties in dezelfde kleine regio mogelijk.

3) Le Marche kent heel veel regio specifieke producten zoals Olive all’ascolana, Ciauscolo en Pecorino. Pecorino is een hele bijzondere kaas. Hij heeft zijn unieke aromatische smaak te danken aan zijn maandenlange rijping in een kalksteen kelder. Ook is er bijvoorbeeld een specifieke druivensoort, de Verdicchio, waar de meest prachtige wijnen van gemaakt worden in Le Marche. Buiten Le Marche levert deze druif echter helemaal niet zulke lekkere wijnen op doordat de specifieke combinatie van het klimaat en grondsamenstelling ontbreken. 

4) Loreto in Le Marche is een eeuwenoud pelgrimsoord. Hier bevindt zich namelijk het huis wat vermoedelijk bewoond is geweest door Maria, en waar Jezus in zou zijn opgegroeid. Dit behoort dan ook tot een van de belangrijkste relikwieën van het Christendom.

5) Onze merknaam Picenum is geïnspireerd door Le Marche. In de tijd van de Romeinen gaf de Romeinse keizer Augustus deze regio namelijk de naam Picenum, vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners. Voor de komst van de Romeinen werd Le Marche immers bewoond door twee volken, de Piceni en de Senonische Galliërs. Later, rond het jaar 1000, is de naam gewijzigd naar het huidige Le Marche.

Wil je nog meer leuks te weten komen over Le Marche, kijk dan de mooie aflevering van Gort over de grens. Aanrader!

Kijk hier!

nieuw
Floris Rosier

Pasen op z’n Italiaans

Vanwege de rooms-katholieke achtergrond van Italië, wordt Pasen in het hele land uitgebreid gevierd. Voor de meeste Italianen betekent Pasen dan ook een lang weekend om erop uit te trekken voor een korte vakantie.

Lees meer »
Maak je eigen espresso
Koffie
Oscar Rosier

De lekkerste espresso maak je zo

Het zetten van die perfecte Italiaanse espresso is van veel elementen afhankelijk. Uiteraard heb je voor het zetten van espresso een espressomachine nodig. Er zijn veel verschillende machines verkrijgbaar, van volautomatisch tot compleet handmatig en alles er tussenin.

Lees meer »
Picenum Pasta olijfolie
recepten
Rachelle Clement

Zelf pasta maken

Aangezien de meeste mensen nu toch veel thuis zitten, en de pasta schappen leeg staan: waarom niet je eigen pasta maken? Is niet alleen superlekker, maar ook nog heel leuk om te doen!

Lees meer »
Winkelwagen