Leonardo Vino Cotto

Zo gebruik je vino cotto!

ONZE TIPS

Vino cotto, letterlijk vertaald ‘gekookte wijn’, wordt al duizenden jaren in het zuiden van Le Marche geproduceerd. Het unieke wijnproduct wordt gemaakt door druivenmost in te koken in een kopere ketel tot het volume ongeveer gehalveerd is. Hierdoor ontstaat geconcentreerde smaken en aroma’s. Vervolgens wordt de zoete, sterke most vergist. Het resultaat is een wijnachtige drank met sterke smaak, goede zuren en restzoet.

Traditioneel gezien wordt de vino cotto na het diner geschonken aan gasten, om naast het dessert of de koffie gedronken te worden, of volledig op zichzelf staand als afsluiting van de maaltijd. Deze traditie bestaat nog altijd in de zuidelijke regio’s van de provincie. Vino cotto kent echter nog veel meer toepassingen die we je niet willen onthouden. 

Probeer deze kerst bijvoorbeeld eens vino cotto bij een kaasplankje. Door de combinatie van zoet en zuur en geconcentreerde smaken past vino cotto uitstekend bij vele sterk smakende kazen. Het is in dit opzicht dus eigenlijk de Italiaanse tegenhanger van Port. 

Daarnaast lijkt de sterke smaak in sommige toepassingen best wel op die van de bekende balsamico. Voeg bijvoorbeeld eens een scheut vino cotto toe aan een salade voor een fris zoete dressing! Of besprenkel antipasti met een beetje vino cotto voor een subtiele kick! Zelfs over fruitige desserts vormt vino cotto een mooie toevoeging. 

Ook bij bakken wordt vino cotto vaak als smaakmaker toegepast, bijvoorbeeld om ciambelline al vino cotto, een soort donuts met vino cotto in het beslag, te maken. de toevoeging van vino cotto kan de smaken van andere elementen in het beslag versterken en biedt dus een hele mooie toevoeging in patisserie. 

Ten slotte een hele andere toepassing, die wij zelf ook vaak en graag gebruiken: vino cotto gebruiken in marinades voor vlees! Meng vino cotto met een goede olijfolie en kruiden voor de gewenste smaak en laat het vlees er lang in marineren. De zoetheid zorgt voor een rijke, karamelachtige smaak en korst terwijl het zuur helpt met het creëren van een mals stuk vlees. Echt een aanrader met de kerst!

Pastagerecht
recepten
Oscar Rosier

Lichte lente pasta!

Een fantastisch recept voor een frisse pasta met witvis en een frisse witte wijn saus. De saus wordt zonder room gemaakt zodat het gerecht lekker licht blijft! Perfect om de lente mee in te luiden.

Lees meer »
Panettone
nieuw
Oscar Rosier

Maak je panettone helemaal compleet!

Panettone wordt in Italië meestal gegeten na het diner, vergezeld door een mooi glas Spumante. Wil je dit jaar iets nieuws proberen? We hebben hier een paar lekkere opties voor je op een rijtje gezet!

Lees meer »
Leonardo Vino Cotto
nieuw
Oscar Rosier

Zo gebruik je vino cotto!

Traditioneel gezien wordt de vino cotto na het diner geschonken aan gasten, om naast het dessert of de koffie gedronken te worden, of volledig op zichzelf staand als afsluiting van de maaltijd. Vino cotto kent echter nog veel meer toepassingen die we je niet willen onthouden.

Lees meer »
Gevulde olijven
recepten
Rachelle Clement

Recept Olive all’ascolana

Heb je al eens Olive all’Ascolana geproefd? Dit zijn de typische gevulde olijven uit Ascoli Piceno! Het is een ware specialiteit in Le Marche, en niet zonder reden.

Lees meer »
0
Winkelwagen