Gevulde olijven

Recept Olive all’ascolana

OLIJVEN EN VULLING

500 gram grote groene olijven met pit, liefst de Ascolana Tenera
50 gram rundergehakt
50 gram varkensgehakt
50 gram kippenvlees
grofgehakt 1/2 ui, fijngesnipperd
1 Klein worteltje, fijngesnipperd
1/2 stengel bleekselderij
1 glas witte wijn
1 middelgroot ei geraspte schil van 1/2 citroen
snuf nootmuskaat

 

snuf kruidnagel,
fijngemalen 50 gram versgeraspte parmezaanse kaas
peper & zout
olijfolie 1 sneetje oud wit brood, verkruimeld

OM TE FRITUREN
kommetje bloem kommetje met 1 ei,
losgeklopt kommetje met paneermeel of panko
pan met 1/2 liter olijfolie of frituurpan met bijvoorbeeld zonnebloemolie

BEREIDINGSWIJZE

Zet ui, bleekselderij en wortel aan in wat olijfolie op een zacht vuurtje. Laat het niet bruin laten worden.

Verhoog het vuur en voeg de 3 soorten vlees toe en laat dit gaar worden. Schep het goed en regelmatig zodat het gelijkmatig gaar wordt. Blus het mengsel met de witte wijnen laat de alcohol verdampen.

Doe het mengsel in een foodprocessor of gebruik een staafmixer en maal het flink fijn.

Doe hier 1 ei, het broodkruim, de parmezaanse kaas, citroenrasp en de specerijen bij en meng het tot een compacte deegbal. Breng het op smaak met peper en eventueel wat zout. Laat deze een half uurtje afkoelen in de koelkast.

Ontpit de olijven door deze in de lengte in te snijden en pit eruit te wippen, zodat je ze, nadat ze gevuld zijn, weer makkelijk dicht kunt krijgen. 

Vul de olijven met het vleesmengsel. 

Maak een paneerstraatje: 3 bakjes, kommetjes of bordjes met achtereenvolgens bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Haal de olijven hier in die volgorde door heen en houd ze apart. Eventueel kun je dit nog een keer herhalen als de eerste laag niet bedekkend genoeg is. 

Frituur de olijven: ofwel in een diepe pan met hete olijfolie of zonnebloemolie of in een friteuse op ongeveer 170 graden tot de olijven mooi goudbruin zijn. Dan even laten uitlekken op keukenpapier en meteen opdienen!

Gevulde olijven
recepten
Rachelle Clement

Recept Olive all’ascolana

Heb je al eens Olive all’Ascolana geproefd? Dit zijn de typische gevulde olijven uit Ascoli Piceno! Het is een ware specialiteit in Le Marche, en niet zonder reden.

Lees meer »
Pandoro
nieuw
Rachelle Clement

Maak thuis je eigen pandoro

Picenum verkoopt deze kerst de heerlijke authentieke panettones, rechtstreeks uit Italië! Als variatie op de panettones kennen de Italianen ook wel de pandoro (pan d’oro).

Lees meer »
nieuw
Floris Rosier

Pasen op z’n Italiaans

Vanwege de rooms-katholieke achtergrond van Italië, wordt Pasen in het hele land uitgebreid gevierd. Voor de meeste Italianen betekent Pasen dan ook een lang weekend om erop uit te trekken voor een korte vakantie.

Lees meer »
Winkelwagen