ontdek Le Marche met Picenum
Maak je eigen espresso

De lekkerste espresso maak je zo

Het zetten van die perfecte Italiaanse espresso is van veel elementen afhankelijk. Uiteraard heb je voor het zetten van espresso een espressomachine nodig. Er zijn veel verschillende machines verkrijgbaar, van volautomatisch tot compleet handmatig en alles er tussenin. Wanneer je over een (semi-)handmatige machine beschikt is deze volgende informatie essentieel. Wanneer je een automatische machine hebt worden veel dingen je door de machine uit handen genomen, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het interessant is om meer over te leren.

Ten eerste is van belang: de koffiebonen. Verschillende koffiebonen geven compleet verschillende resultaten. Het type koffieboon, de kwaliteit hiervan, de wijze van schoonmaken en de branding spelen allemaal een grote rol in het bepalen van het smaakprofiel. Zo heeft een koffie die eerst gedroogd en vervolgens met de hand schoongemaakt is een hele andere smaak dan een gewassen koffie. Italiaanse koffie bestaat vaak uit een melange van gewassen Robusta en Arabica bonen, voor een evenwichtig smaakprofiel. Deze Italiaanse koffiemelanges worden dan vaak vrij stevig gebrand voor een intense smaakbeleving die vaak iets neigt naar het bittere. Ons assortiment bestaat uit een variantie aan verschillende echte kwaliteitsbonen van Romcaffe waarbij melanges en brandingen uiteenlopen. Zo kan je voor iedere gelegenheid een heerlijke koffie bereiden.

Ten tweede: de malingsgraad. Grover gemalen koffie zorgt voor minder extractie (onder-extractie), wat resulteert in een zuurdere smaak en lagere intensiteit. Het water loopt immers veel makkelijker door de gemalen koffie heen. Te fijn gemalen koffie zorgt echter voor te veel extractie (over-extractie) wat resulteert in een te bittere koffie van eveneens te hoge intensiteit.

Ten derde: de samenpersing van de gemalen koffie. Zodra de koffie gemalen is en in het portafilter zit, wordt deze samengeperst met een zogenoemde tamper. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde principe als bij de malingsgraad. Te weinig samengeperste koffie kan het water makkelijker doorheen wat resulteert in onder-extractie (zure smaak en lage intensiteit). Te veel samengeperste koffie resulteert weer in over-extractie, te herkennen aan de te bittere smaak.

Ten vierde: de hoeveelheid koffie. Te weinig koffie in de portafilter zorgt er weer voor dat het water te makkelijk doorloopt, wat resulteert in onder-extractie, terwijl te veel koffie zorgt voor over-extractie.

Ten slotte is de temperatuur van belang. Bij vrijwel alle machines is deze al correct ingesteld, maar een te lage temperatuur zorgt weer voor onder-extractie, terwijl een te hoge temperatuur leidt tot over-extractie. We raden aan om van alle elementen de temperatuur pas als laatste aan te passen, als het veranderen van alle elementen niet het gewenste resultaat heeft.

Het gaat uiteindelijk om het vinden van de juiste balans tussen al deze bovenstaande elementen. Ben je zelf aan het experimenteren met het zetten van de lekkerste espresso? Dan raden we aan om elke keer maar 1 element aan te passen. Begin bijvoorbeeld bij het aanpassen van de malingsgraad, terwijl je alle andere elementen gelijk houdt. Op deze manier behaal je het beste resultaat.

Pastagerecht
recepten
Oscar Rosier

Lichte lente pasta!

Een fantastisch recept voor een frisse pasta met witvis en een frisse witte wijn saus. De saus wordt zonder room gemaakt zodat het gerecht lekker licht blijft! Perfect om de lente mee in te luiden.

Lees meer »
Panettone
nieuw
Oscar Rosier

Maak je panettone helemaal compleet!

Panettone wordt in Italië meestal gegeten na het diner, vergezeld door een mooi glas Spumante. Wil je dit jaar iets nieuws proberen? We hebben hier een paar lekkere opties voor je op een rijtje gezet!

Lees meer »
Leonardo Vino Cotto
nieuw
Oscar Rosier

Zo gebruik je vino cotto!

Traditioneel gezien wordt de vino cotto na het diner geschonken aan gasten, om naast het dessert of de koffie gedronken te worden, of volledig op zichzelf staand als afsluiting van de maaltijd. Vino cotto kent echter nog veel meer toepassingen die we je niet willen onthouden.

Lees meer »
Gevulde olijven
recepten
Rachelle Clement

Recept Olive all’ascolana

Heb je al eens Olive all’Ascolana geproefd? Dit zijn de typische gevulde olijven uit Ascoli Piceno! Het is een ware specialiteit in Le Marche, en niet zonder reden.

Lees meer »
0
Winkelwagen