ontdek Le Marche met Picenum
Wijnclassificatie

Wijnclassificaties in Italië

DOCG, DOC en IGT, wat is het verschil? Pak een Italiaanse fles wijn en hoogstwaarschijnlijk zie je één van deze afkortingen op het label of op een zegel. Maar wat betekenen ze?

Italië kent een viertal wijnclassificaties, van hoog naar laag: DOCG, DOC, IGT en Vino da Tavola.

DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogst haalbare wijnclassificatie in Italië. Deze wettelijk omschreven wijnkwalificatie is ingevoerd in 1992 en is herkenbaar aan de verzegeling op de hals van de fles. Wijnboeren die wijn maken binnen de DOCG classificatie hebben zich te houden aan de meeste strenge productievoorschriften.

Wijnen worden jaarlijks getest door een proefcommissie, waardoor niet alleen geografische herkomst maar ook kwaliteit gegarandeerd is. Het DOCG keurmerk is exclusief en wordt niet vaak toegekend.

DOC – Denominazione di Origine Controllata
Het DOC label is sinds 1963 in Italië een wettelijke classificatie. De DOC omschrijft ook eisen met betrekking tot geografische herkomst en het productieproces, net als bij DOCG, echter veel minder streng. Het DOC keurmerk is daardoor meer voorkomend.

IGT – Indicazione Geografica Tipica
Het IGT keurmerk garandeert de geografische afkomst van de wijn. Om dit keurmerk te dragen worden er geen eisen gesteld aan het productieproces.

nieuw
Floris Rosier

Pasen op z’n Italiaans

Vanwege de rooms-katholieke achtergrond van Italië, wordt Pasen in het hele land uitgebreid gevierd. Voor de meeste Italianen betekent Pasen dan ook een lang weekend om erop uit te trekken voor een korte vakantie.

Lees meer »
Maak je eigen espresso
Koffie
Oscar Rosier

De lekkerste espresso maak je zo

Het zetten van die perfecte Italiaanse espresso is van veel elementen afhankelijk. Uiteraard heb je voor het zetten van espresso een espressomachine nodig. Er zijn veel verschillende machines verkrijgbaar, van volautomatisch tot compleet handmatig en alles er tussenin.

Lees meer »
Picenum Pasta olijfolie
recepten
Rachelle Clement

Zelf pasta maken

Aangezien de meeste mensen nu toch veel thuis zitten, en de pasta schappen leeg staan: waarom niet je eigen pasta maken? Is niet alleen superlekker, maar ook nog heel leuk om te doen!

Lees meer »
Winkelwagen