ontdek Le Marche met Picenum
Wijnclassificatie

Wijnclassificaties in Italië

DOCG, DOC en IGT, wat is het verschil? Pak een Italiaanse fles wijn en hoogstwaarschijnlijk zie je één van deze afkortingen op het label of op een zegel. Maar wat betekenen ze?

Italië kent een viertal wijnclassificaties, van hoog naar laag: DOCG, DOC, IGT en Vino da Tavola.

DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogst haalbare wijnclassificatie in Italië. Deze wettelijk omschreven wijnkwalificatie is ingevoerd in 1992 en is herkenbaar aan de verzegeling op de hals van de fles. Wijnboeren die wijn maken binnen de DOCG classificatie hebben zich te houden aan de meeste strenge productievoorschriften.

Wijnen worden jaarlijks getest door een proefcommissie, waardoor niet alleen geografische herkomst maar ook kwaliteit gegarandeerd is. Het DOCG keurmerk is exclusief en wordt niet vaak toegekend.

DOC – Denominazione di Origine Controllata
Het DOC label is sinds 1963 in Italië een wettelijke classificatie. De DOC omschrijft ook eisen met betrekking tot geografische herkomst en het productieproces, net als bij DOCG, echter veel minder streng. Het DOC keurmerk is daardoor meer voorkomend.

IGT – Indicazione Geografica Tipica
Het IGT keurmerk garandeert de geografische afkomst van de wijn. Om dit keurmerk te dragen worden er geen eisen gesteld aan het productieproces.

Pastagerecht
recepten
Oscar Rosier

Lichte lente pasta!

Een fantastisch recept voor een frisse pasta met witvis en een frisse witte wijn saus. De saus wordt zonder room gemaakt zodat het gerecht lekker licht blijft! Perfect om de lente mee in te luiden.

Lees meer »
Panettone
nieuw
Oscar Rosier

Maak je panettone helemaal compleet!

Panettone wordt in Italië meestal gegeten na het diner, vergezeld door een mooi glas Spumante. Wil je dit jaar iets nieuws proberen? We hebben hier een paar lekkere opties voor je op een rijtje gezet!

Lees meer »
Leonardo Vino Cotto
nieuw
Oscar Rosier

Zo gebruik je vino cotto!

Traditioneel gezien wordt de vino cotto na het diner geschonken aan gasten, om naast het dessert of de koffie gedronken te worden, of volledig op zichzelf staand als afsluiting van de maaltijd. Vino cotto kent echter nog veel meer toepassingen die we je niet willen onthouden.

Lees meer »
Gevulde olijven
recepten
Rachelle Clement

Recept Olive all’ascolana

Heb je al eens Olive all’Ascolana geproefd? Dit zijn de typische gevulde olijven uit Ascoli Piceno! Het is een ware specialiteit in Le Marche, en niet zonder reden.

Lees meer »
0
Winkelwagen